חשמל מהשמש הוא קרוב לוודאי העתיד, ובמידה רבה גם ההווה. במאה ה-21 כולנו כבר מודעים לסכנות האיומות של שינויי האקלים, ומבינים שאי אפשר להמשיך לייצר חשמל על בסיס שימוש בפחם או בגז טבעי, שמזהמים את האוויר וגובים מכולנו מחיר יקר. במדינה כמו ישראל, עם כמות עצומה של שעות שמש לאורך השנה, התקנת מערכת סולארית איכותית היא צעד מתבקש – ובפרט אם נערכים לכך נכון.
בדיקת היתכנות כלכלית
השלב הראשון בדרך לניצול השמש לטובת הפקת חשמל נקי ומשתלם הוא בדיקת ההיתכנות הכלכלית. לקונספט עצמו יש כמובן היתכנות אמיתית, ובפרט לנוכח העובדה שחברת החשמל מציעה חוזים מובטחים למי שמתקינים מערכות סולאריות איכותיות – אבל כדי לממש את הפוטנציאל נדרש קודם כל לוקיישן מוצלח.
הקריטריון העיקרי הוא מידת החשיפה לשמש. המקומות הרלוונטיים ביותר הם גגות ושדות פתוחים, בתנאי שאין הצללה סביבתית משמעותית שחוסמת את קרני השמש לאורך שעות היום השונות. מומלץ לקבל חוות דעת מקצועית, ממומחים בעלי ניסיון שנעזרים בציוד מתקדם לרבות רחפנים, כדי לחשב את פוטנציאל ייצור החשמל בכל מקום.
תכנון
לאחר שנבחר המיקום המתאים לצורך התקנת מערכת סולארית, יתבצע תכנון יסודי ומקיף. בפרט יש לבחור אילו פאנלים ישמשו לקליטת אנרגיית השמש, אילו ממירים יבצעו את מלאכת המרת האור לכדי חשמל, ועוד מרכיב חשוב בתכנון הוא הכנת השטח הנבחר להקמתה של המערכת הסולארית.
היתר עבור התקנת מערכת סולארית
כמו כל מתקן משמעותי, גם התקנת מערכת סולארית (שכושר הייצור שלה הוא 50 קילוואט או יותר) מחייבת קבלת היתר בנייה. מי שמנפיקה את ההיתר הדרוש היא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. לנוכח חשיבות ייצור החשמל מהשמש כחלק ממימוש ההתחייבות של המדינה להגיע ליעד של 30% חשמל נקי עד 2030, ברוב המקרים הוועדות מאשרות את הבקשה, אבל כמובן שנדרשת הקפדה על הגשתה של הבקשה בהתאם לנהלים. במקביל יש לבצע הליך פורמלי מול חברת החשמל, שמחויבת לפקח על התקנתן של המערכות הסולאריות.
בדיקה מקיפה
לאחר השלמת ההתקנה של כל מערכת סולארית, תתבצע בדיקה יסודית של כל רכיב ורכיב, ושל תפקוד המערכת באופן כללי. הבדיקה מתבצעת גם על-ידי הצוות שהתקין את המערכת וגם על-ידי הנציגים של חברת החשמל. לאחר שהבדיקה המקיפה מושלמת, ניתן לרשום את הבעלים כיצרני חשמל, לחבר את המערכת הסולארית לרשת החשמל – ולהפעיל אותה.